Welke soorten gellak topcoat zijn er en is het écht nodig? (2024)

Topcoat, het is een belangrijke stap bij het aanbrengen van gellak. Maar is dat eigenlijk wel zo? Heb je het wel écht nodig? En welke soorten gellak topcoat zijn er allemaal?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over gellak top coat en we zetten de verschillende soorten op een rijtje.

Welke soorten gellak topcoat zijn er en is het écht nodig? (1)

Table of Contents

Wat is topcoat?

Een topcoat is een transparante lak die je over nagellak of gellak aanbrengt ter bescherming van je gelakte nagels. Topcoat zorgt dat de nagellak of gellak langer blijft zitten en voorkomt chippen of afbladderen. Daarnaast geeft het de nagels een mooie afwerking.

Welke soorten gellak topcoat zijn er?

Wanneer je wilt gaan shoppen voor gellak topcoat, zie je soms de bomen door het bos niet meer. Er zijn namelijk flink wat soorten topcoat te koop. Daarom zetten we alle verschillende gellak topcoats voor je op een rijtje.

1. Gewone topcoat

Een gewone topcoat is de meestvoorkomende soort topcoat. Het is een transparante, glanzende topcoat en laat na het uitharden een plaklaagje op je nagels achter. Dit plaklaagje verwijder je vervolgens met nail prep of eventueel een beetje ontsmettingsalcohol.

2. No wipe topcoat

No-wipe topcoat, ook wel no-stick of no-cleanse topcoat genoemd, is een gellak topcoat die na het uitharden geen plaklaagje op je nagels achterlaat. Je hoeft je nagels dus niet meer schoon te maken met nail prep, gel cleanser of alcohol.

Een no-wipe topcoat is erg handig, want dit scheelt weer een extra stap en ook blijven je nagels niet plakkerig na het uitharden. Lees meer over waarom je nagels plakkerig blijven na het uitharden van gellak.

3. Extra glanzende of super shine topcoat

Een extra glanzende topcoat geeft, zoals de naam doet vermoeden, extra glans aan je nagels. Het voorkomt dat je nagels dof worden. Veel gellak merken hebben deze variant in de productlijn. Vaak kom je namen tegen zoals extra shine, super shine, ultra shine, mega glossy of super brilliant.

Een extra glanzende of hoogglans topcoat komt in verschillende varianten, zo heb je ze met plaklaagje, maar ook zonder.

Welke soorten gellak topcoat zijn er en is het écht nodig? (2)

4. Matte topcoat

Een matte topcoat is een topcoat die je nagels een matte afwerking geeft. Je creëert er een soort poederachtig effect mee. Matte topcoats komen in twee varianten: met of zonder plaklaagje. Als je er een hebt met plaklaag, dan zie je de matte afwerking pas nadat je de plaklaag hebt verwijderd. Een andere benaming voor matte topcoat is velvet topcoat of velvet matte.

5. Glitter topcoat

Glitter topcoat is een topcoat welke glitters bevat. Zo breng je dus een laagje glitter aan zonder dat je daarna weer een extra laagje topcoat hoeft aan te brengen. Dat is handig, want het scheelt weer een extra stap. Een glitter topcoat is ideaal als je van glittertjes houdt.

6. Holographic topcoat

Een holographic topcoat is een topcoat die een holographic effect geeft. Het is eigenlijk een soort glitter topcoat, maar dan met een spiegelachtig effect, welke lichtjes van kleur verandert bij het bewegen van de nagel. Dat komt omdat het licht er dan vanaf een andere hoek op valt. Het geeft dus een heel uniek effect!

7. Flake topcoat

Een flake topcoat is een topcoat die kleine flakes, of vlokjes, bevat. De vlokjes komen in verschillende kleuren, zoals goud, wit of zilver. Deze nail art topcoat komt zowel in wipe als no-wipe variant. Verder bestaan er matte flakes, maar ook glinsterende vlokjes en zelfs vlokjes met een holographic effect.

Je kan er dus alle kanten mee op en je creëert er op een gemakkelijke manier unieke nagels mee. Verder heeft het als voordeel dat je de flakes niet nog apart hoeft aan te brengen.

Welke soorten gellak topcoat zijn er en is het écht nodig? (3)

Waarom topcoat gebruiken?

Nu het duidelijk is welke soorten gellak topcoat er allemaal zijn, vraag je je misschien af waarom je überhaupt topcoat zou gebruiken. Je kan die laatste stap toch ook gewoon overslaan?

Door een topcoat te gebruiken, zorg je niet alleen dat je nagels een stuk langer mooi blijven, ook verklein je de kans op chippen van de gellak. Daarnaast geeft topcoat een mooie afwerking, zoals een glanslaagje of juist een matte afwerking.

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een unieke afwerking met glitters of andere bijzondere effecten. Topcoat heeft dus veel voordelen.

Is een topcoat echt nodig?

Je kan je nagels gewoon lakken zonder topcoat te gebruiken, maar zonder topcoat blijft je gellak minder lang mooi. Daarom is het aan te raden om deze laatste stap van je manicure niet over te slaan. Je merkt namelijk écht verschil in de levensduur van je nagels als je geen topcoat gebruikt. Zonde van al die moeite!

Hoe gebruik je gellak topcoat?

Topcoat gebruik je over de kleurlaag van gellak heen. Het is de laatste stap van een gellak manicure. Breng een dun laagje over de gehele nagel aan. Houd 1 millimeter afstand van de nagelriemen en vermijd huidcontact. Laat de topcoat vervolgens uitharden onder een UV-lamp of LED-lamp.

Welke soorten gellak topcoat zijn er en is het écht nodig? (4)

FAQ

Waarom blijft gellak topcoat plakken?

Als gellak topcoat een plakkerig laagje achterlaat na het uitharden, dan moet je het plaklaagje eerst nog schoonmaken. Dat doe je met nail prep, gel cleanser of ontsmettingsalcohol. Je kan ook een speciale no-wipe topcoat gebruiken, deze laat geen plaklaagje achter op je nagels.

Kan je gellak topcoat over gewone nagellak doen?

Je kan gellak topcoat over gewone nagellak aanbrengen, maar het is wel belangrijk dat de nagellak volledig opgedroogd is. Anders kan vocht zich onder de gellak ophopen en zo ontstaan infecties. Wacht dus minstens een paar uur of zelfs een dag voordat je de topcoat aanbrengt.

Meer lees je in ons artikel: gewone nagellak en gellak combineren.

Kan je gellak gebruiken zonder basecoat en topcoat?

Het is niet aan te raden om gellak te gebruiken zonder basecoat of topcoat. Een basecoat zorgt er namelijk voor dat de nagelplaat beschermd wordt, zodat de lak niet in je nagels kan trekken. Een topcoat zorgt juist voor de bescherming van de gellak. Het zorgt voor een lange levensduur en voorkomt chippen.

Kan je topcoat gelijk op basecoat aanbrengen?

Als je geen kleur op je nagels wilt, kan je gewoon topcoat over de basecoat aanbrengen zonder kleurlaag ertussen. Gebruik wel altijd een basecoat. Een basecoat werkt namelijk als een soort dubbelzijdige tape en zorgt ervoor dat de topcoat goed kan hechten.

Wat is de beste top coat?

Een erg goede topcoat is bijvoorbeeld die van Pink Gellac, maar verder zijn er nog tal van andere goede topcoats te vinden. Een professionele topcoat van salonkwaliteit is de CND topcoat, maar deze is tevens erg prijzig.

Hoeveel laagjes gellak topcoat?

Bij het aanbrengen van gellak begin je met een laagje basecoat, twee kleurlaagjes en je sluit af met een laagje topcoat. Soms wordt er gekozen voor twee laagjes topcoat. Doe dit echter alleen als de topcoat een plaklaagje achterlaat, anders kan de tweede laag niet goed hechten.

Welke soorten gellak topcoat zijn er en is het écht nodig? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5510

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.